Voelen, beleven en creëren met kurkleer

Gepubliceerd op 14 november 2019 om 14:04

Er zijn zo van die dingen, die steeds weer je aandacht weten te trekken. Overal waar je komt, glijden je ogen er automatisch naar toe. Kurkleer is er daar één van. Het zacht, soepel aanvoelen en de stijlvolle uitstraling dragen daar zeker toe bij. Maar wat is kurkleer nu precies en wat kan je er mee doen?

 

 

Een andere benaming voor kurkleer is kurkstof. Zijn aangenaam soepel, leerachtig aanvoelen verklaart de verwijzing naar leer in de naam. De basis van kurkleer is heel dun gewalste kurk, het natuurlijke product dat gewonnen wordt uit de schors van de kurkeik. Tijdens de oogst van kurk worden de bomen niet gekapt, maar enkel ontdaan van hun buitenste dikke kurklaag. De kurkeik groeit vooral aan de westzijde van de Middellandse Zee, in landen als Portugal, Italië en Marokko. Om de 9 à 12 jaren leveren deze bomen een kurkoogst op.

 

Kurk, en dus ook kurkleer, is bijgevolg een plantaardig, ecologisch en duurzaam materiaal. Kurkleer heeft een natuurlijke uitstraling en elk stuk is uniek door de natuurlijke nerf. Sterk, spatwaterbestendig en soepel zijn andere eigenschappen van kurkleer. Het laat zich dan ook gemakkelijk in model vormen en verwerken onder de naaimachine. Gebruik hierbij wel best klemmen, omdat spelden gaatjes vormen die steeds zichtbaar blijven. Een bijkomend voordeel van kurkleer is dat de randen niet rafelen en dus geen afwerking vereisen. Het zal je dan ook niet verwonderen dat kurkleer heel wat toepassingen kent en het ideale materiaal is voor allerlei creatieve projecten. Denk maar aan handtassen, telefoonhoesjes, sieraden, placemats, bloempotjes en zo veel meer. Je kan kurkleer in de meeste stoffenwinkels vinden.

 

 

Door de veelzijdigheid en het zacht en soepel aanvoelen, vind ik kurkleer een heel aangenaam materiaal. Ik gebruikte het bijvoorbeeld voor de bodem en handvaten van deze mand. Het materiaal lijkt alvast steeds mijn aandacht te trekken in winkels en op beurzen. Ben jij ook fan? Wat zijn jouw ideeën en projecten met kurkleer? Ik lees het graag in de reacties!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.